זוגיות יכולה להיות מאתגרת בכל גיל וגם כשיש כבר ניסיון רחב היקף, אך אין ספק שמי שחווים את הקשיים הגדולים ביותר הם הזוגות הצעירים. מדוע? לרוב כי אין להם ניסיון גדול בזוגיות, בוודאי לא כזו שכוללת מגורים משותפים, התמודדות עם קונפליקטים רבים, התמודדות עם תקופות מורכבות בחיים וכמובן הקמת משפחה. על טיפול זוגי לזוגות צעירים ועל כל מה שצריך לדעת לפני שנכנסים לתחום בכתבה שלפניכם.
מהו טיפול זוגי ומתי מומלץ לשקול אותו?
טיפול זוגי הוא סוג של פסיכותרפיה שנועדה לסייע לזוגות לפתור קונפליקטים, לשפר את התקשורת ולחזק את הקשר הרגשי ביניהם. הוא מספק סביבה בטוחה ותומכת בה זוגות יכולים להתמודד עם הבעיות שלהם בליווי של מטפל מיומן.
אחד הסימנים המוקדמים ביותר לכך שמערכת יחסים עשויה להפיק תועלת מטיפול היא הידרדרות בתקשורת. אם אתם מוצאים את עצמכם כל הזמן מתווכחים או נאבקים להביע את הצרכים שלכם, פנייה לעזרה מקצועית בשלב מוקדם יכולה למנוע מהנושא להסלים. גם בתקופות של שינויים משמעותיים בחיים כמו מעבר לגור ביחד, חתונה או הבאת ילדים לעולם יכולים לעורר לחצים בכל מערכת יחסים ולהוביל לבעיות תקשורת ולכן בשלב זה טיפול זוגי לזוגות צעירים יכול להיות חבל הצלה של ממש.
בעיות בגידה או אמון יכולות להיות מאתגרות מאוד להתגבר עליהן ללא התערבות מקצועית, לכן זוהי גם אחת הסיבות השכיחות להגעה לטיפול זוגי. אם האמון נפגע במערכת היחסים שלכם, טיפול זוגי יכול לעזור לכם לבנות אותו מחדש. כמו כן, ירידה באינטימיות הרגשית או הפיזית עלולה להוביל לתחושות של ריחוק וחוסר שביעות רצון. טיפול זוגי יכול לעזור לכם להצית מחדש את הניצוץ במערכת היחסים שלכם.
מה עושים כאשר רק צד אחד מעוניין בטיפול?
אין זה נדיר שאחד מבני הזוג מהסס לגבי התחלת טיפול זוגי ופעמים רבות אנו יכולים לראות זאת כאשר מדובר על טיפול לזוגות צעירים ויש לכך סיבות רבות, אך העיקריות בהן קשורות לבשלות אישית. הנה כמה צעדים שכדאי לנקוט אם בן או בת הזוג מתנגדים: התחילו בשיחה עם חמלה ולא מתוך עימות עם בן או בת הזוג על הרצון שלכם לפנות לטיפול. הביעו את החששות והמניעים שלכם, ועודדו אותם לעשות את אותו הדבר. שתפו מידע על היתרונות של הטיפול הזוגי וכיצד הוא יכול להשפיע לטובה על מערכת היחסים שלכם. היו מוכנים להתפשר ולחקור יחד מטפלים או שיטות טיפול שונות, כדאי לדעת כי מציאת מטפל ששניכם מרגישים אתו בנוח יכולה לעשות הבדל משמעותי.
אם אתם חשים תקועים וזקוקים לייעוץ לגבי תחילת הטיפול והתמודדות עם התנגדות, אני כאן כדי לסייע לכם גם בשלב זה.
למה לצפות במהלך טיפול זוגי
מפגשי טיפול זוגי כוללים בדרך כלל את המרכיבים הבאים:
הערכה – בפגישות הראשונות, המטפל יכיר את ההיסטוריה האישית והזוגית של בני הזוג תוך שימת דגש על הבעיה שהובילה לפנייה לטיפול לפי ראות הזוג, תוך שימת לב לדקויות ורגישויות שייתכן ואינן מודעות.
מיומנויות תקשורת – מטפלים לרוב יחשפו זוגות לטכניקות תקשורת יעילות כדי לעזור להם לבטא את רגשותיהם וצרכיהם בצורה בונה יותר.
יישוב קונפליקטים – המטפל ידריך אתכם בפתרון קונפליקטים בצורה בריאה ופרודוקטיבית, תוך סיוע להצגת שני הצדדים ברגישות, כבוד ושיח פתוח.
משימות בית – צפו לקבל מטלות בין המפגשים שיעזרו לחזק את השפה החדשה שאתם יוצרים בטיפול.
שיטות טיפול לזוגות צעירים
ישנן מספר שיטות טיפול הנפוצות בטיפול זוגי, הטיפול הזוגי משפחתי בראייה מערכתית משלב בתוכו גישות וטכניקות רבות מעולמות טיפול רבים, כל מערכת יחסים מצריכה כלים מגוונים. גישות נרטיביות המדגישות את הגישה האישית והסיפור האישי של כל אחד מבני הסוג, שיטות התנהגותיות קוגניטיביות המתבססות על סכמות שאנו נושאים לאורך חיינו ומשפיעות על מערכות יחסים, EFT שממוקד בהבעת הרגש. גישת הטיפול בקליניקה שלי מתמקדת בראייה המערכתית, הרואה במערכת הזוגית גדולה יותר מסך חלקיה עם זאת, יש להתמקד בכל אחד מחלקיה- בני הזוג על מנת להבין כיצד הדרך האישית משפיעה ומעצבת את הדרך המשותפת של המערכת החדשה והזוגית. בקליניקה נבין כיצד הדפוסים האישיים משפיעים על הזוגיים ונצא לחוויה של היכרות עמוקה יותר בה ילמדו בני הזוג אחד על השני/ה.
יתרונות הטיפול הזוגי
יתרונות טיפול לזוגות צעירים הם רבים, הם מציידים אתכם כבר בתחילת הדרך בכלים לתקשורת טובה ואפקטיבית יותר, הוא מפחית אי הבנות וקונפליקטים, מסייע לאנשים לנווט טוב יותר בתוך חילוקי דעות וממזער נזקים במערכות יחסים. כמו כן, הטיפול הזוגי המוצלח מסייע לחיבור רגשי עמוק יותר ומחדש את האינטימיות.
למה יש לצפות במהלך טיפול זוגי
טיפול זוגי מספק גישה פרואקטיבית לשמירה על שותפות בריאה ומספקת. טיפול זוגי אינו מיועד רק למערכות יחסים במשבר, הוא יכול לשמש כאמצעי מניעה ולסייע לזוגות לטפל בבעיות לפני שהן הופכות לקשות במיוחד לטיפול.
זוגות צעירים יכולים לרכוש מיומנויות מערכות יחסים חיוניות בשלב מוקדם, ולהציב בסיס חזק לעתידם המשותף, הטיפול מעודד מודעות עצמית וצמיחה אישית, מה שיכול להשפיע לטובה הן על הפרט והן על מערכת היחסים.
לפני שתצאו למסע הטיפול הזוגי שלכם, יש לתאם את הציפיות שלכם: הגדירו את המטרות שלכם, שוחחו עם בן או בת הזוג שלכם מה אתם מקווים להשיג באמצעות הטיפול. מטרות ברורות יסייעו להנחות את התהליך. ודאו ששניכם מחויבים להשתתף במפגשים באופן קבוע והיו מוכנים לחקור נושאים לא נוחים.